(kalau guna tulang daging lg sedappp..sy guna daging sahaja)
Bahan2 Kuah:
Daging dan tulang daging sebanyak mana disukai direbus sehingga empuk
Ubi keledek saiz besar 5 biji direbus sehingga empuk
Udang kering segenggam*
Rempah kari daging separuh paket besar
4 biji bawang merah besar*
1-2 cloves bawang putih*
Air secukupnya
Daun sup satu ikat dihiris2
2 keping Asam Keping
Garam, gula, perasa
Daging dan tulang daging sebanyak mana disukai direbus sehingga empuk
Ubi keledek saiz besar 5 biji direbus sehingga empuk
Udang kering segenggam*
Rempah kari daging separuh paket besar
4 biji bawang merah besar*
1-2 cloves bawang putih*
Air secukupnya
Daun sup satu ikat dihiris2
2 keping Asam Keping
Garam, gula, perasa
Bahan lain(Optional):
Mee kuning
Taugeh di celur
Tauhu di goreng dan dipotong
Bawang goreng
Cili Hijau
Sawi
Limau Kasturi
Telur Rebus
Mee kuning
Taugeh di celur
Tauhu di goreng dan dipotong
Bawang goreng
Cili Hijau
Sawi
Limau Kasturi
Telur Rebus
Cara2:
1. Mesin bahan bertanda * dan kemudian tumis sehingga naik bau. Bancuh rempah kari dgn sedikit air dan kemudian tumiskan rempah sehingga garing.
2. Mesin ubi keledek yg telah empuk dgn air rebusan daging. Kemudian masukkan ke dalam bahan bertumis. Masukkan juga daging dan baki air rebusan daging dan asam keping. Kemudian masukkan air lg secukupnya. Perasakan.
3. Setelah kuah mendidih, masukkan daun sup yg dihiris.
4. Hidang bersama mee kuning dan bahan2 lain mengikut citarasa dan pilihan.
1. Mesin bahan bertanda * dan kemudian tumis sehingga naik bau. Bancuh rempah kari dgn sedikit air dan kemudian tumiskan rempah sehingga garing.
2. Mesin ubi keledek yg telah empuk dgn air rebusan daging. Kemudian masukkan ke dalam bahan bertumis. Masukkan juga daging dan baki air rebusan daging dan asam keping. Kemudian masukkan air lg secukupnya. Perasakan.
3. Setelah kuah mendidih, masukkan daun sup yg dihiris.
4. Hidang bersama mee kuning dan bahan2 lain mengikut citarasa dan pilihan.
selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment