Monday, 17 March 2014

Resepi

RESEPI KEK SPAN 

Bahan-bahan :
  • 150 gm tepung super fine 
  • 5 ml serbuk penaik - (1 tsp)
  • 150 gm gula kastor 
  • 5 biji telur A
  • 15 ml ovalette -(1 Tbsp)
  • 80 ml air daun pandan
  • 80 ml minyak / mentega cair 
  • 5 ml pes pandan - (1 tsp)**bergantung kepada perisa kek yang diingini
  • Sedikit pewarna hijau (opt)**bergantung kepada warna kek yang diingini mengikut perisa

Cara-cara :

  1. Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun) saya guna no 5.
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama beberapa minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8", griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180'C api atas bawah
  5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek mendap

No comments:

Post a Comment