RESEPI KEK SPAN
Recipe by: Sweet4ever @ My Resipi
Tried by: Nadz @ovenkecil.blogspot.com
Bahan-bahan :
- 150 gm tepung super fine
- 5 ml serbuk penaik - (1 tsp)
- 150 gm gula kastor
- 5 biji telur A
- 15 ml ovalette -(1 Tbsp)
- 80 ml air daun pandan
- 80 ml minyak / mentega cair
- 5 ml pes pandan - (1 tsp)**bergantung kepada perisa kek yang diingini
- Sedikit pewarna hijau (opt)**bergantung kepada warna kek yang diingini mengikut perisa
Cara-cara :
- Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun) saya guna no 5.
- Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama beberapa minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
- Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8", griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180'C api atas bawah
- Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek mendap
No comments:
Post a Comment